Kikboks

V obdobju združevanja številnih mednarodnih kikboks federacij (IAKSA, IKF, WKA, IPKF, ISKA...) v enotno amatersko telo sedaj imenovano WAKO, sem prispeval pomemben delež pri razvoju kikboks športa na Notranjskem ter nekaj malega tako v Sloveniji in njegovi postopni selitvi v prestolnico. V samem začetku kot tekmovalec, kasneje pa kot trener in sodnik, ki je zastopal svojo ekipo in ji s tem pomagal v preboju med najkvalitetnejše v sosledju aktivnosti naslednjih klubov: Karate kluba Vrh Vrhnika kasneje Kluba borilnih veščin Vrhnika in nazadnje Notranjske zveze borilnih veščin.

Po intenzivnem ukvarjanju s karate športom sem presedlal na novo športno področje imenovano kikboks in se v letu 1996 odločil vstopiti s Karate klubom Vrh Vrhnika v KBZS - Kickboxing zvezo Slovenije. V začetku je bilo potrebno pred formiranjem tekmovalne ekipe preizkusiti takrat aktualne tekmovalne discipline kikboksa - semi in lahki kontakt, na katere smo se najprej podali Simon Caserman, Janez Obreza in Jurij Obreza z obstoječim znanjem športnega karateja. Kmalu smo spoznali, da je potrebno v kolikor želimo s svojo ekipo posegati za odličji, trenažni proces specializirati posebej in samo za potrebe kikboksa ter jih ne mešati s karate treningi, ki so zahtevali svojo prilagoditev glede na WKF tekmovalna pravila.

Začetek:

Kikboks začetki 1996 - odločitev in 1997 včlanitev in začetek tekmovanj:

Izkaznice

1-2 - Tekmovalne izkaznice kikboks zveze iz različnih obdobij, 3-4 - Janez in Jure Obreza - registraciji za leti 1997 in 1998, 5 - finale KBZS 1997 - Jurij Obreza

Začetki

2-6 - Simon Caserman, 7-8 - Jurij Obreza

Nina Vehar: Ena najbolj zvestih in talentiranih tekmovalk s katerimi sem preživel nemalo treningov v karateju, kikboksu in savatu in še vedno lahko rečem - vredno je bilo vsakega truda. Nosilka je številnih najvišjih odličij iz karate, kikboks in savate prvenstev med katerimi je najvišji kronski naslov svetovne prvakinje v savatu - francoskem boksu.

Nina Vehar

1 - Nina 15.11.98 skupaj z Luko Malavašičem, Simonom Pečkajem, Janezom Obrezo in mojo malenkostjo po tekmi, 2-5 - Nina na tekmovanju v Zagorju, 6 - Nina 1999 - na sliki z Milovanom Radovičem, Luko Malavašičem in Leon Brenčičem, 7 - Izbor in poziv Nine Vehar v reprezentanco Kickboxing zveze Slovenije v letu 2000, 8 - Nekaj Nininih uspehov nanizanih iz enega tisočletja v drugo v letih 1998 - 2003.

Prvi tekmovalci Karate kluba Vrh Vrhnika in kasneje Kluba borilnih veščin Vrhnika:

Prvi tekmovalci

1- Toni Šivic, 2 - Sandi Šivic, 3-5 - Aleš Muha, 6-7 - Robert Pilih, 8 - Leon Brenčič, 9-11 - zbor tekmovalcev Kickboxing zveze Slovenije pred državnim prvenstvom, 12 - zbor sodnikov, 13 - tekmovanje v semi kontaktu, 14 - trener in coach Janez Obreza

Ekipa

1-5 - Luka Malavašič, 6-7 - Milovan Radovič, 8-9 - Nina Vehar, 10 - Simon Pečkaj, 11-12 - Janez Peršin, 13 - Rok Korošec, 14 - Nina Vehar, Leon Brenčič, Simon Pečkaj in Luka Malavašič z odličji, 15-16 - Janez Obreza. Janez Peršin, Nina Vehar, Leon Brenčič, Sašo Weixler, Rok Korošec, Toni Šivic, Vasja Jager, Aleš Zakrajšek, Milovan Radovič. 17-18 - Vasja Jager, 19 - Sašo Weixler in Luka Malavašič na treningu, 20 - Aleš Zakrajšek - ene prvih podelitev za naslov športnika Vrhnike - Športne zveze Vrhnika, 21 - Kikboks tekma v Logatcu lahki kontakt - Notranjski pokal - sodnika B licence Janez Obreza in Jurij Obreza, stranski sodniki - Rok Korošec in Sašo Weixler, 23 - tekmovalec in coach Robi Kralj.

Prenova:

Prva pomembnejša poteza, ki sem jo naredil kot mlad trener je bila, da sem k sodelovanju povabil uspešnega tekmovalca KBZS - Marcela Fekonjo, ki je reformiral treninge kikboksa na Vrhniki, Logatcu, Cerknici in Ljubljani. Dodal jim je lahkotnost in postavil temelje tekočemu lahkokontaktnemu borjenju s težiščem na nožnih brcah. V tistem času mi je Tomaž Barada omogočil ogled svojega tekmovalnega ITF taekwondo treninga z vsemi starostnimi kategorijami in svojim Nizozemskim trenerjem, kar je bilo v tistem času in mladi Sloveniji revolucionarno na področju borilstva in kar me je še bolj utrdilo na poti v učenju modernih borilnih športov. V tem času sta se izoblikovala v naših vrstah dva tipična tekmovalca Leon Brenčič in Toni Šivic (ki je pred tem že uspešno tekmoval v karateju).

Notranjski tekmovalci so imeli možnost tekmovanja in treniranja na lastnem tatamiju - umetni podlagi, ki je bil takrat še redkost.

Marcel Fekonja in trening v kletni telovadnici Policijskega doma v Šiški. Na teh treningih je šel razvoj v smeri tekmovalnega borilstva strmo naprej, saj so se kombinirale aktivne tehnike v borbi in na trenažnih orodjih. Treninge sva vodila z Marcelom izmenično, saj je bil slednji nemalokrat obremenjen bodisi s svojo redno službo v policiji ali pa nastopi za Kickboxing reprezentanco Slovenije. V Klubu borilnih veščin Ljubljana je takrat najbolj izstopal mladi Gašper Božovič, ki je kasneje postal tudi aktiven trener in tekmovalec v savatu. Na račun dobrega sodelovanja s trenerjem KBZS smo takoj deležni 3. mesta na Best Fighter Challange, WAKO, Piacenza Italija, 2001 (-57kg) s tekmovalcem Leonom Brenčičem - glej slika 11 spodaj.

Marcel Fekonja

12 - Brenčič in Šivic na predstavitvi kikboksa v Koloseju, 13 - Weixler in Šivic na predstavitvi kikboksa na Noči na Vrhniki - glavni oder, 14-16 - trening v Logatcu z Luko Korošcem.

Kontaktne aktivnosti:

Sodelovanje z Galetovo asociacijo boksarskih klubov Slovenije je rodila tudi uspehe na kontaktnem področju kikboksa. Najprej sem se podal z Davidom Nagodetom v Maribor leta 2000 na državno prvenstvo v polnem kontaktu - full contact kot coach in kjer sva skupaj doživela prijetno presenečenje. Dobro pripravljeni Vladko Nikolov je že v prvi rundi silovito zadel Davida s polkrožno brco v glavo in izgledalo je da je vsega konec. Vendar se je Nagode uspel pobrati in tehtnico prevesil v svojo korist, ko je v zadnjih sekundah borbe skorajda poslal svojega nasprotnika z dobro ročno tehniko na tla in tako postal državni prvak v polnem kontaktu. Skupni treningi v telovadnici Partizan Vrhnika in Blatni Brezovici so prinesli prve naslove državnega prvaka v full contact-u za dva naša tekmovalca v Majšperku. Sledil je tudi prvi mednarodni uspeh polnokontaktnega kikboksa v Piaccenzi Davida Nagodeta v letu 2002.

Polni kontakt

1 - Veseli skupnega uspeha Piaccenza 2002: z leve - Sašo Weixler, David Nagode, Leon Brenčič in Janez Obreza, 2-3 - Sašo Weixler - DP Majšperk 1. mesto, 4-5 - David Nagode DP Majšperk 1. mesto, 6 - Plakat za vpis v tečaje KBVLJ leta 2003 (na sliki Nives Pustavrh), v skupni uspešni akciji z družbo Fini oglasi.

Enomesečni obisk Tajske in spoznavanje tajskega boksa:

K zanimanju za tajski boks me je v Ljubljani pritegnil trener Sašo Hajnšek, ki mi je omogočil nekaj učinkovitih in kvalitetnih treningov v Trnovem. Zaradi naraščajoče želje po spoznavanju borjenja, ki dovoljuje tudi brcanje po nogah nasprotnika sem se leta 2003 odpravil pogledati trenažno delo v različne tajske kampe, ki jih obiskujejo med drugim tudi kopice ameriških, evropskih in japonskih turistov z enakimi željami.

Tajski boks

1-3 - treningi tajskega boksa v samem centru Bangkoka (za najbolj nestrpne), 4 - Ratchdaemon in Lumpini sta največja in najbolj znana stadiona v Bankoku na katerih se izmenično vrstijo borbe najkvalitetnejših tajskih tekmovalcev, 6-10 - treningi tajskega boksa v mestu Chiang-Mai na severu Tajske (na sliki 10 - skupaj z lastnikom kampa Lanna Muay Thai kanadčanom Andyem, katerega tekmovalci so osvajali številna odličja vidna za nama), 11-14 - Med treningi mi je ostajalo kar nekaj časa, zato sem ga zapolnil še z obiski tečajev tajske masaže, ki se je izkazala kot zelo uporabna pri pripravi tekmovalcev v polnokontaktnih borbah. Po uspešno opravljenem tečaju sem pridobil diplomo, ki pa ne pomeni nič v kolikor svojega znanja ne vzdržujemo in nadgrajujemo v praksi. Na sliki 14 še skupinska slika učiteljev-ic.

Kombinirano delo savate in kikboks:

V letu 2003 sem pripravil tudi pogoje za ustanovitev Savate zveze Slovenije in zagotovil v Parizu vse potrebno za prihod te discipline v Slovenijo, kjer sem izobrazil tudi prve trenerje v francoskem boksu. Nekateri so me poprej spremljali že v kikboksu - tako, da lahko to obdobje označimo kot kombinirano.

Kombinirano delovanje

To obdobje so zaznamovali tekmovalci kot sta Luka Mljač in Anže Bevc - oba Domžale. Na sliki Anže Bevc 2005 na prvi stopnički, nagrado pa mu izroča oskarjevec in znani režiser g. Branko Djurič.

Članki:

Članki kikboks

Kronološki pregled člankov vse od začetka kikboksa skozi aktivnosti