Music savate

Povezava do specializirane spletne strani music savate ---> KLIKNI

Music savate ali savate aerobna vadba je novost na področju aerobnih vadb z elementi borilnih veščin, njena glavna atrakcija je vadba z z borilnimi pripomočki. Takšna oblika vadbe se v Sloveniji pojavlja prvič in prihaja iz Francije, kjer je že dobro utečena. Tam jo imenujejo Savate forme. Izvaja se ob ritmih dinamične glasbe in je primerna za vse starostne skupine, tako za punce kot tudi za fante. Primerna je za tiste posameznike, ki bi se radi naučili pravilne tehnike izvajanja ročnih in nožnih udarcev in s tem posledično tudi samoobrambe. Vadbena ura poteka skupinsko, v paru in individualno pod budnim očesom trenerja in v zanimivih koreografijah, ki jih spremlja poživljajoča glasba.

Vadba se izvaja v skupini in nato se prične še krožna vadba ter vadba v parih brez kontakta, ter vadba z inštruktorjem. Program temelji na izdelanih scenarijih, ki omogočajo začetnikom zanimivo in razgibano vadbo. Vadba je namenjena vsem naveličanim stanja v vrsti in ponavljanju enih in istih vaj, ki sicer krepijo telo, vprašljiva pa je uporabna vrednost naučenega. Music savate je nadomestek borjenja saj se namesto borjenja z nasprotnikom učimo borjenja z realno tehniko proti navideznemu nasprotniku. Pri vadbi - čeprav delamo tudi v parih ali krožni vadbi, ne prihaja niti do najmanjših kontaktov ali dotikov, saj se tehnike izvajajo v medsebojno varni razdalji, ki jo predpiše inštruktor. Naš partner pa poskuša na informacijo, ki mu jo ponudimo skozi scenarij odreagirati s programsko ali svobodno reakcijo, kar zavisi od stopnje zahtevnosti vadbe na kateri se nahajamo. Scenariji so zelo zanimivi in jih uporabljajo tudi tekmovalci pri svojih izpitnih stopnjah (vendar s kontaktom z nasprotnikom). Za Music savate pa zadostuje učenje izvajanja pravilne tehnike, ki jo poučujejo inštruktorica Savate zveze Slovenije, ki je sama izkušena tekmovalka in vsako tehniko gibalno tudi pravilno popiše in korigira. V Franciji je tovrstna vadba med mladimi zelo popularna pod imenom Savate forme saj ponuja korak naprej v vadbi aerobik z elementi borilnih veščin ob glasbi. Prednost te vadbe je priučiti tehnike popolnega začetnika do te mere, da jo obvladuje v nekaj mesecih skozi tako imenovano igro scenarijev. Seveda tu še ne gre za borjenje ali aplikacijo tehnike na nasprotniku. Music savate premošča razdaljo med vadbo borilne veščine in rekreativno zabavno vadbo ob glasbi s poudarkom na uporabnosti vseh elementov, ki se tekom tečajev naučijo.

Po končanem začetnem in nadaljevalnem tečaju se marsikatera adeptka odloči za preizkus naučenega tudi v tekmovalnem začetnem tečaju savata, kjer pa že prihaja do učenja uporabe naučenih tehnik v pravem "trenutku" s pravo hitrostjo, s pravilno izbiro in s pravilno kontrolo. Vendar na tem mestu že skačemo v novo vadbeno področje, ki pa je seveda logično nadaljevanje Savate aerobne vadbe.

Takšna vadba je zelo priporočljiva za sprostitev od vsakdanjih obveznosti, z njo si boste pridobili kondicijo in učvrstili svoje telo. Zato se nikar ne obotavljajte in pridite nas obiskati!