Savate

V letu 1996 se je z opazovanjem močne aktivnosti savate športa na Hrvaškem tudi v Slovenija prebudila želja po ponovni oživitvi savate športa v mladi Sloveniji, ki je bila pred odcepitvijo del Jugoslovanske države v kateri je že delovala Savate zveza Jugoslavije in v njenem okviru tekmovalne aktivnosti francoskega boksa. Vendar razmere v mladi nastajajoči državi Sloveniji, še niso dopuščale razvoja nove nacionalne zveze, saj so se kontaktni športi šele začeli ponovno obujati v novih nacionalnih zvezah in ustanovitev Savate zveze Slovenije še ni imelo pravega smisla. Dodatna raznovrstnost borilne vadbe bi v tistem času razbila počasno a vztrajno rast pomembnih segmentov kontaktnega borilstva kot sta bila boks in kikboks. V prihajajočih letih vse do leta 2002, pa je kontaktno borilstvo v Sloveniji že začelo nizati uspeh za uspehom in si počasi pridobilo medijski prostor ter razpoznavnost. Pojavile pa so se tudi nove težnje po močnejših in tehnično zahtevnejših oblikah tekmovanj, posebno draž pa je pomenilo obuto borjenje, ki je ponujalo več - boljše gibanje, večjo stabilnost in hitrejše ter lahkotnejše povezavenje ročne in nožne tehnike. V Sloveniji se takrat pojavi tajski boks, kasneje pa še francoski boks zaradi vse večje popularizacije K1 športa, ki se je promoviral v medijih zelo agresivno. Mladina in pa seveda bolj izkušeni borci so sledili zgledom, ki jih je ponujal vpliv zahodnih držav in začel se je lov za novimi izzivi. Na Hrvaškem se pojavi ime CRO-COP, na Eurosportu smo zasledili imena nekdanjih savate borcev Ernesta Hoosta, Jerome LeBanner-ja, ter Gerard Gordeau ki so se kitili s slavo najboljših K1 in UFC tekmovalcev. Želja po osvajanju novega znanja je vodila prav do izvorov tega znanja in tako se v skupini zainteresiranih klubov začenja razmišljati o novih aktivnostih. V letu 1996 nam je predstavnike FIS (Mednarodne savate zveze) predstavil kikboksar Črt Zadravec (ki naj bi že tekmoval v savatu v ex-Jugoslaviji skupaj s selektorjem Kikboks zveze Slovenije g. Vladimir Sitarjem (oba pod vodstvom g. Dragutin Kušiča - Crikvenica) in nam s tem nakazal možnost, ki smo jo kasneje v letu 2003 sami tudi realizirali. V Ljubljani smo se srečali s predstavniki FIS na gimnaziji Bežigrad, kjer so le ti opazovali možnosti in pripravljenost slovenskega prostora za gojenje savata. Dolgih 7 let priprav na zelo zahteven projekt ustanovitve nacionalne športne zveze je minilo in zgodilo se je. Splet naključij je stkal zanimivo zgodbo, ki se je odvijala v tem vrstnem redu: Po eno mesečnem dopustu (treningu tajskega boksa na Tajskem) sem se vrnil na svoje delovno mesto v Ljubljano, kjer me je pričakala nenavadna novica - moral sem namreč v nekaj dnevnem zamiku službeno odpotovati na 6 tedensko strokovno izobraževanje v Pariz, katerega nekako nisem pričakoval in ki me je udaril kot strela z jasnega.

1

2

3

4

1-Dr. Barbara Vokal Nemec, Mojca Česnik in Jurij Obreza. Fotograf dr. Tomaž Nemec. Nepozabni Pariz in afriška restavracija. 2 - V ozadju znameniti pariški Eifflov stolp. Sobotno jutro v marčevskem Parizu 2003. 3 - National Assemble. 4-5 - Francoski krivec Alain Tardits - ki je navdušil slovenskega krivca Jurija Obrezo za načrtno delo v SAVATU. Po prihodu s treningov tajskega boksa s Tajske je Obreza še dvomil o učinkovitosti Savata, ki pa jih je Tardits uspešno razblinil in pokazal kako zelo učinkovit in brezkompromisen je francoski boks v polni borbi.

Po skoraj celodnevnem izobraževanju v znanstvenem centru Saclay pri Parizu, sem se vračal v stanovanje v center Pariza, kjer sem hitro poiskal primerno borilno vadbo tudi za svoje od znanosti rahlo utrujeno telo. Tako sem prišel v stik s športom savate, v katerem sem končno spoznal tudi vse preostale malenkosti in elemente, ki so nadgradili predhodno poznavanje savata - francoskega boksa. Navezal sem tudi vse pomembnejše stike s predstavniki FIS in pridobil vse potrebno organizacijsko znanje ter podporo FIS pri ustanovitvi SVZS (Savate zveze Slovenije). S takratnim predsednikom g. Alexandrom Walnier-jem sem uspel v Sloveniji organizirati regijski posvet držav članic in držav opazovalk FIS Srbije, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Madžarske, Avstrije, Italije, BIH, ki je potekal v prostorih hotela Turist.

1

2

3

1 - Predsednik Belgijske savate zveze na levi in poleg njega tedanji predsednik Mednarodne Savate zveze FIS - Alexandre Walnier. 2 - Pred Prešernovim spomenikom - z leve proti desni: Emil Kopatin (Caestus Litija), predsednik SZ Belgije, Andrej Zelnik, Jurij Obreza, Alexandre Walnier. 3 - Pred sestankom z predstavniki Savate zvez Balkanske in Alpe-Adria regije v hotelu Turist še fotografija.

K sodelovanju sem povabil tudi Klub borilnih veščin Caestus Litija, ki kasneje zaustavi svoje aktivnosti in se posveti angleškemu boksu. Že v juniju se predstavniki Savate zveze Slovenije odpravimo na evropski pokal v savate - assaut v Rim. V januarju 2004 pod okriljem Savate zveza Slovenije vodim organizacijo dvo dnevnega tehničnega seminarja in Odprtega prvenstva Ljubljane v Savatu - francoskem boksu v veliki telovadnici Ministrstva za obrambo RS (MORS) s pomočjo Srbske, Hrvaške in Belgijske savate zveze. S pomočjo belgijskih savate inštruktorjev in pomoči srbskih ter hrvaških tekmovalcev ter trenerjev smo klubom Savate zveze Slovenije prvič predstavili avtentični trening, kot se izvaja v domovini francoskega boksa in ki naj bi začrtal naše bodoče delo. Članek o tekmovanju je bil objavljen v časniku Delo in reviji Slovenska vojska. V tem času pride do sprememb v vodstvu svetovne zveze FIS in nov predsednik postane Jean Houel. Na FIS povabilo Savate zveze Slovenije na svetovno prvenstvo v Plovdiv v Bolgariji v juniju 2004 se v SVZS odzovemo in se ga s tekmovalci SVZS tudi udeležimo. V tem času se začnejo vrstiti mnogi za člane FIS organizirani tehnični seminarji, odprta prvenstva, gala prireditve. Savate zveza Slovenije (SVZS) postane z izpolnitvijo vseh pogojev tudi članica Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in s tem uvrščena v skupino nacionalnih športnih zvez Slovenije. Sledijo še Evropsko prvenstvo - EP 2004 combat, EP 2005 assaut, EP 2005 combat, Svetovni študentski pokal 2005, Svetovno prvenstvo - SP 2006 assaut, EP 2007 assaut in EP 2008 combat, SP 2008 assaut ter številne druge manjše in večje prireditve ob vsakoletnih državnih prvenstvih in gala predstavitvah.

Savate je v letu 2008 postal študentski FISU šport in vmeščanje le tega na državna študentska savate prvenstva Slovenske študetske športne zveze (SUSA), veča prepoznavnost tega športa tudi v bodočih intelektualnih sredinah.